Contouren ... hoe doe je dat ?

03-04-2022

Contouren... hoe doe je dat ? ...We dromen allemaal wel van een strakke kaaklijn en jukbeenderen. Maar helaas is niet iedereen hiermee gezegend. Gelukkig bestaat er zoiets als contouren,  een make-up techniek waarmee je het allerbeste uit je gezicht kan halen door te ''sculpten'' . In deze blog leg ik je alles uit over contouren en zal je zien  dat het  echt niet zo moeilijk is als jij misschien denkt.

Contouren...hoe doe je dat ? : 

Wat is contouren ?

Contouring is een techniek om je gezicht te ''sculpten" en extra dimensie toe te voegen . Door te werken met donkere en lichte kleuren make-up ga je diepte creëeren maar ook bepaalde delen van je gezicht naar voor brengen.  Zo kun je bijvoorbeeld jouw jukbeenderen accentueren, je neus smaller maken en je kaaklijn verscherpen. In tegenstelling tot alledaagse foundation en concealer, die we meestal precies bij onze huid willen passen, draait contouring om het creëren van het effect van schaduw en licht.  Dit klinkt zeker en vast heel leuk, maar hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Geen paniek, ik leg je graag enkele basisregels van contouren uit. 

Een grote misvatting bij contouren is dat velen denken dat je hiervoor een speciale countouringkit nodig hebt. In plaats daarvan kan je zeker ook aan de slag met twee tinten concealer of foundation, bronzer, highlighter of zelfs oogschaduw of wenkbrauwpoeder! Zorg er wel voor dat de make-upproducten die je gebruikt dezelfde textuur hebben (laagjes poeder in combinatie met vloeibare en/of  crèmetexturen kunnen er uiteindelijk cakey uitzien) en dat je de juiste make-upborstels bij de hand hebt.

Contouren...hoe doe je dat ? :
Stap voor Stap 

Alles wat ik hierboven verteld heb  klinkt zeker en vast heel leuk, maar hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Geen paniek, ik leg je graag enkele basisregels van contouren uit. 

1)  Bereid het gezicht voor

Zoals altijd, begint alles met een goede huidverzorging: Reinig je gezicht en breng vochtinbrengende crème aan om te voorkomen dat make-up samenklontert rond een droge huid of harde lijnen. Optioneel kan je ook nog een  Primer aanbregen wanneer voor een meer uitgesproken make-uplook wil gaan. Deze  fungeert dan als een buffer tussen je huidverzorging en je make-upproducten, waardoor beide beter werken en langer meegaan. Egaliseer de huid met een beetje foundation en/of concealer in tinten die passen bij je natuurlijke huidskleur en ondertoon. En dan ben je volledig klaar voor de volgende stap .

2) Bepaal je gezichtsvorm

Contouring gaat niet alleen over blenden en highlights, je moet rekening houden met de vorm van je gezicht om de gebieden te kennen waar je moet aan werken . Elke gezichtsvorm heeft zijn specifieke gebieden om diepte te creëren of naar voor te brengen. 

Ik geef je even een overzichtje van de meest voorkomende gezichtsvormen en waar je moet op letten bij contouren:

* Rond:

Breng voor deze vorm moeten contouren aan op de slapen, zijkanten van de kaaklijn en jukbeenderen om extra definitie te creëren en de dimensie in je gezicht te verbeteren zodat het er ovaler uitziet.

* Vierkant: 

Verzacht de scherpe hoeken van je gezicht door contouren toe te voegen aan de zijkanten van je voorhoofd en onder je jukbeenderen, waarbij de richting naar de kin wijst.

* Langwerpig: 

Focus op het voorhoofd en de kin, omdat dit meer dimensie aan je gezicht zal toevoegen. Contour op het voorhoofd, vervolgens aan de zijkanten van de kaak en als laatste  het kingebied.

* Hart:

Contouren bij een hartvormig gezicht moet worden gedaan langs de zijkanten van het voorhoofd en de slapen. Zo creëer je een balans tussen de bovenste en onderste delen van je gezicht. Ook besteed je best aandacht  aan het kleine puntje onder je kin om het gebied er zacht uit te laten zien.

* Driehoekig:

Bij deze gezichtsvorm ga je  een verhouding  creëren tussen de smalle en brede punten om het meer ovaal te laten lijken. Contour moet op de kaaklijn zijn terwijl highlights aan de slapen en onder de ogen worden toegevoegd.

*Ovaal:

Mensen met een ovaalvormig gezicht contouren best vlak onder de jukbeenderen  voor extra nadruk en om bepaalde delen van het gezicht prominenter te maken.

3) Speel met Schaduw 

Na het bepalen van je gezichtsvorm gaan we beginnen spelen met verschillende lijnen en schaduwen zodat je de look vindt die voor jou werkt. De eenvoudigste en meest bekende manier  is door je donkere tint te nemen en deze te gebruiken om een schaduw onder je jukbeenderen te creëren.  Zuig je wangen naar binnen en breng je donkere tint  langs de holtes van je wangen. Dit is de eenvoudigste manier om je jukbeenderen te accentueren .Afhankelijk van je gezichtsvorm en unieke gelaatstrekken kun je je schaduw op een van de drie plaatsen plaatsen: langs de zijkanten van je neus; in een "3" -vorm die je haarlijn, onder jukbeen en kaaklijn volgt; of in een omgekeerde driehoeksvorm die je wangen omlijst. 

4. Licht op.

Op delen van je gezicht die licht op natuurlijke wijze reflecteren breng je een lichtere tint of hightlighter  aan : je voorhoofd, de brug van je neus, het puntje van je neus, de bovenkant van je jukbeenderen, de boog van je cupido en rond de ogen en het wenkbrauwbot. Gebruik concealer die iets lichter is dan je huidskleur, of een shiny (geen glitterende!) highlighter, iluminator of oogschaduw.

5) Add some Blush.

Door een kleine touch van blush aan te brengen op de appeltjes van je wangen kan je make-up er natuurlijker uitzien. Blush fungeert eigenlijk als brug tussen je schaduw - en highlight-gebieden.  

6) Blenden maar ...

Last but  zeker not least gaan we blenden. Dit is heel belangrijk omdat je werkt met tinten die niet bij je huidskleur passen. Hiervoor gebruik je het best  een grote, donzige borstel, mengkwast of make-upspons en meng je schaduwen en hooglichten in je huid of foundationlaag totdat de lijnen die je hebt gemaakt er natuurlijker uitzien. Om alles helemaal af te werken breng je best ook nog wat setting poeder of spray aan . 

Zo zie je maar dat contouren helemaal niet zo moeilijk is eens je de truck doorhebt ... Laat me even weten of jij hiermee aan de slag gaat ... 

 "Ik help je stralen met Make-up zonder uren voor de spiegel te staan!"

Helpt dit blog jou?

Je helpt mij door een reactie na te laten onder het blog of het gewoon gezellig te delen met anderen die dit nodig hebben. Laat met even weten met welke tips jij aan de slag gaat !

Heb jij een vraag?

Contacteer me! Ik nodig je uit om me te volgen op FACEBOOK : Beautique4everyone

Onze blogs automatisch in je mailbox ?

Registreer dan hier : Aanmelding Blogs

Wil je aan de hand van deze blog inspiratie op doen ?

Breng zeker een bezoekje aan onze webshop: www.beautique4everyone.be

Heb jij al mijn gratis weggever gedownload?

Zodat je aan de slag kan met nog extra tips? Zodat jij anderen kan omver blazen wanneer ze gaan zien hoe stralend jij door het leven gaat?

Download hier mijn 7 GRATIS TIPS OM TE STRALEN MET MAKE-UP!