Make-up en de power van kleur!

29-06-2021

Make-up en de power van kleur  ... Zie jij het verband tussen make-up, power en kleur ? Als echte Make-up addict ben ik ervan overtuigd dat je door bepaalde kleuren en make-up te gebruiken een echte POWER(WO)MAN kan zijn ! 

Ja je leest het goed ... POWER WOMAN AND POWER MAN !

Naar mijn mening kan make-up ingeschakeld worden voor iedereen... Dus spreek ik genderneutrale taal. Ik geloof ook dat make-up multi-generatie is. Deze blog is dan ook  bedoeld om je op je gemak te stellen. Ik ga niet ingaan op  kernachtige details, want ik weet dat dàt is wanneer die "ik kan dit niet doen" zelftwijfel binnensluipt. 

Mijn doel is om je te leren welke juiste make-up tinten  alle POWER in jezelf naar boven halen zodat je je mondig en zelfverzekerd voelt ! In deze blog ga ik je de 'volgens mij ' belangrijkste info geven over hoe je aan de slag kan met make-up !

Maar misschien is het voor jou niet zo eenvoudig om te weten welke kleuren welk effect op jou hebben . Ik zocht het voor je uit en help je met deze blog heel graag op weg . 

Ik nodig je ook uit om mijn GRATIS E-book te downloaden waarin je nog veel meer tips en tricks zal leren .

Laten we aan de slag gaan ... Volg je mee ? 

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR :

DE BASIS 

Zoals je misschien al begrepen hebt is DE BASIS voor een mooie make-up : KLEUR!

Je volledige look valt of staat met het gebruik van de juiste tinten. 

Of je nu iets wil camoufleren of juist accentueren ... Alles draait om de juiste tint gebruiken . 

Een heel handige tool hierin is het KLEURENWIEL !

Het kleurenwiel is iets dat alle visagisten en andere kunstenaars gebruiken! Heb je een warme huidskleur, maar draag je make-up met koele ondertonen of vice versa, kan dit ashy en onflatterend lijken. Andere tinten gaan er dan weer voor zorgen dat je tijdens de zomer je bruine kleurtje nog meer in de verf kan zetten. Weten welke kleuren bij je huidskleur, je ogen en zelfs je haar passen en complimenteren, zal je make-upspel verheffen op manieren die je je nooit had kunnen voorstellen. 

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR: 
Regeltjes om nooit te vergeten !

#1 OEFENING BAART KUNST !

 Je kan de hele dag make-upvideo's bekijken en door inspirerende en ambitieuze make-upafbeeldingen scrollen, maar pas als je je huidtype en huidskleur kent en echt begint te oefenen (wetende dat je alle make-up terug kan verwijderen), kan je echt je eigen make-upartiest worden.

 #2 BRENG ALTIJD MAKE-UP AAN OP EEN SCHOON, VERS GEHYDRATEERD GEZICHT.

Het kan handig zijn een verfrissende gezichtstoner of hydraterende crème aan te brengen voor je meer make-up "toevoegt".  Als je make-up aanbrengt op een niet-gehydrateerd gezicht, vraag je alleen maar om problemen! 

 #3 MINDER IS MEER. 

Minder make-up is altijd meer. Je hoeft helemaal niet veel make-up te dragen om make-up te dragen. 

 #4 HAVE FUN !

 Make-up moet leuk zijn. Het zou een artistieke uitdrukking van jezelf moeten zijn, wat dat ook voor je betekent. Als je het voor het grootste deel natuurlijk wilt houden met af en toe a little glam , geweldig! Als je elke dag all the way gaat, maar besluit  af en toe een  make-upminimale dag in te lassen, ook geweldig! Het is niet mijn bedoeling om je aan te moedigen om veel of weinig make-up te dragen. Ik wil je leren HOE je make-up kan dragen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je voor Natural of Glammy gaat!

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR:
Bepaal je huidtype en huidtint

Belangrijk is om zowel je huidtype als je huidtint te identificeren.  Zodra je die twee dingen weet, ben je officieel klaar om make-up op je gezicht aan te brengen.

Welke huidtypes zijn er ? 

Droge huid:

Je huid voelt strak aan en heeft een doffe uitstraling. Je huid voelt constant de behoefte aan meer hydratatie Je make-up wordt "ingezogen" bij het aanbrengen en gedurende de dag komt er droogheid naar naar boven . 

Gevoelige huid 

Uw huid is vaak rood of roze en voelt geïrriteerd aan. Uw huid is gevoelig voor  of huiduitslagachtig en reageert snel op nieuwe, onbekende producten 

Vette huid 

Je ziet of voelt een laagje olie op je gezicht en je huid glanst heel de dag. Je gezicht voelt aan alsof het altijd gereinigd moet worden.  Je make-up glijdt als het ware van je gezicht af en je moet  regelmatig bijpoederen om de olie en glans te bestrijden.

Rijpere huid 

Rond je ogen, mond en voorhoofd zijn er fijne lijntjes en rimpels zichtbaar. Je huid begint elasticiteit en stevigheid te verliezen en voelt droog aan. 

Gecombineerde huid

Je huid voelt op sommige plaatsen strak of droog aan, terwijl andere delen vettig aanvoelen of er vet uitzien Je hebt zichtbare, grote poriën.

Vind je het moeilijk om je huidtype te bepalen ? Neem dan gerust even contact op met me en ik help je graag verder.

Welke Huidtinten zijn er ? 

Bepaalde huidtinten zijn gevoelig voor huidtypes, maar we mogen dit ook niet veralgemenen.  Huidskleur is een objectieve en holistische kijk op de kleur van je huid. Onze huidskleur varieert op sommige plaatsen lichter en donkerder, en natuurlijk ook per seizoen.  Hieronder vind je een heel handig schematje die je al perfect op weg helpt om te bepalen welke huidtint je hebt ! 

Nu je je ondertoon en huidtype kent, kan je je huidskleur afstemmen op make-up. Je kan make-upkleuren en tinten matchen die complimenterd en flatterend zijn. Dit is vooral belangrijk als het gaat om foundation en concealer. Je moet dus je huidskleur afstemmen op de make-up, en niet andersom. 

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR :
Camoufleer en corrigeer die oneffenheden! 

Starten doen we altijd met het corrigeren en camoufleren van de zaken die ons 'storen' . Heb je donkere walletjes, roodheid, puistjes,.. dan kan je dit allemaal mooi verdoezelen ! 

En DE TOOL die je hiervoor kan gebruiken is het Kleurenwiel, waar ik het in het begin van deze blog reeds over had ! Eens je de truc van het kleurenwiel doorhebt wordt dit allemaal echt kinderspel !

DE GOUDEN TIP die je goed in je oren moet knopen is : 

2 CONTRASTERENDE KLEUREN OP ELKAAR HEFFEN ELKAAR OP

2 CONTRATERENDE KLEUREN NAAST ELKAAR VERSTERKEN ELKAAR 

Wat wil dit concreet zeggen ... 

Laat ik een voorbeeld geven met Oranje en blauw ... 

Dit zijn 2 contrasterende kleuren ( kan je zien op de kleurencirkel ) en meng je deze dan gaan ze elkaar camoufleren , leg je ze naast elkaar dan gaan ze elkaar versterken waardoor ze nog veel beter tot hun recht komen . 

En dit is met alles zo in de make-up! 

Neem de proef even op de som en bekijk even welke oneffenheden je zou willen camoufleren ... Heb je blauwe walletjes dan kan je deze camoufleren met, jawel , oranje! Zie je roodheid op je huid dan kan je deze camoufleren met ... Groen enz ... 

Neem er gerust even het kleurenwiel bij om te bestuderen ;-)

Ik toon jullie graag wat correcting bij mij doet ...

(FOTO VOOR EN NA VAN MEZELF !)

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR:
aan de slag met concealer en foundation 

Foundation maakt je huidskleur effen en wanneer je deze alleen draagt zou je er wel een beetje als een geest kunnen uitzien (omdat we zoveel andere tonen in ons gezicht hebben). Dus als je van plan bent om enkel foundation te dragen, doe er dan op zijn minst nog een  blush of bronzer bij. Maar hier kom ik later nog op terug. 

Laten we het nu hebben over de basisprincipes van foundation. 

We worden tegenwoordig niet meer geconfronteerd met cakey, dikke en porie-verstoppende formules - hoewel ze nog steeds bestaan! Vandaag de dag hebben we de luxe dat er ook  lichtgewicht, full coverage foundations ontwikkeld zijn die niet zwaar aanvoelen of er zwaar uitzien op de huid.

 Als je niet gewoon bent foundation te dragen dan is dit het moment om het nog een kans te geven! Bekijk wel even je persoonlijke voorkeur. Misschien hou je van een pure laag met huidverzorgingsvoordelen, een volledige dekking of iets daartussenin. Naarmate je huidtype of voorkeuren veranderen, moet je foundation dat ook doen!

Je kan ook Multi-tonaal zijn of uw toon kan seizoensgebonden ook veranderen, wat heel normaal is . Dus zou het heel goed kunnen dat je gebruik zal moeten maken van verschillende tinten. Zo zou je bv je zomer- en winterfoundation kunnen mengen om de herfst te overbruggen .

 WAT GEBRUIK JE NU EERST? CONCEALER OF FOUNDATION? 

De BASISregel hierin is als volgt:

 Als je van plan bent te fixeren met poeder ( na de foundation) breng je eerst concealer en/of corrector aan! Indien niet breng je best concealer aan na het gebruik van uw vloeibare foundation. Door je foundation en concealer te fixeren met doorschijnend of  huidskleurig los poeder zal je veel minder last hebben van het verschijnen van lijntjes of een glimmend effect. Je make-up zal dus veel langer op zijn plaats blijven. Maar uiteraard bepaal je zelf of je dit een noodzaak vindt of niet . 

In tegenstelling tot soms kleurrijke correctors worden concealers over het algemeen gebruikt in uw exacte huidskleur of één tint lichter en met een vleugje geel (om het algemene donkerpaars onder het oog te corrigeren). Velen gebruiken een concealer voor hun foundation, anderen staan er dan weer op om deze na de foundation aan te brengen. Het aanbrengen na foundation garandeert dat uw concealer niet verloren gaat, maar het kan meer tijd kosten om het uit te werken. In wezen is concealer eigenlijk geconcentreerde foundation die spaarzaam gebruikt moet worden . Ga dus niet als een wilde tekeer om een dikke laag aan te brengen . De essentie van concealer is om net die extra camouflage en verheldering te geven onder of in de hoeken van de ogen, bij een hardnekkig puistje of alle andere kleine oneffenheden die niet voldoende gedekt worden door je foundation.   

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR:
Blush-time

 Eenmaal je de perfecte foundation  gevonden hebt en die kleine ''foutjes' hebt verdoezeld zal je zien dat je er toch een beetje bijloopt als een geest ! Wel eigenlijk is dit wel een beetje zo want nu komt het leuke deel eraan van het werken met Make-up en  kleur ! Hier komen je persoonlijke voorkeuren en kennis van het kleurenwiel op de proppen ! 

Wees heel voorzichtig bij de keuze van je kleur van Blush... Want je zou er wel eens 10 jaar ouder kunnen uitzien in slechts 10 seconden!

Blush is 1 van de producten ( net als rode lipstift) waarvoor velen bang zijn om er als een clown uit te zien! Maar de meesten draaien helemaal om als ze een foto voorbij zien komen waar ze eigenlijk verschikkelijk opstaan omdat ze enkel foundation aanhebben .  Blush zou eigenlijk een van je besties moeten zijn! waarom? Omdat het iets is wat je al hebt! Au Naturelle! 

 HOE KIES JE DE JUISTE BLUSH KLEUR VOOR JE

Kijk in de spiegel voor je gaat make-uppen. Knijp in je wangen als je niet kunt zien welke kleur je hebt! Wil je het echt natuurlijk houden, kies dan een kleur blush die het meest lijkt op je natuurlijke blushkleur en dezelfde ondertoon heeft.

Als je huid koele tinten heeft, zoek dan een roze tint met blauwe of paarse ondertonen. 

Als je huid warme tinten heeft, zoek dan een blush met gele of koraalondertonen. 

Neutrale tonen kunnen lastig zijn. Ik raad mauve over het algemeen aan, maar experimenteer ook met andere tinten om te  vinden wat het beste werkt. 

Vergeet vooral niet dat een lichte huid niet altijd cool betekent, en een donkere huid betekent niet altijd warm! 

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR:

Let's Bronze 

Nu we onze natuurlijke blush terug gebracht hebben naar ons gezicht is het uiteraard ook tijd voor een beetje Sunkissed color! Bronzers kunnen een extra dimensie aan het gezicht toevoegen die blush en highlighter niet kunnen bereiken. Het zijn toch wel 1 van de favorieten die in de zomer gebruikt worden . Een beetje getinte moisturizer, een vleugje bronzer onder de appels van de wang en over de neus en ogen geveegd, met een goed laagje mascara en je hebt in een mum van tijd een fris zomergezicht ! In tegenstelling tot oogschaduws en blushes, zul je, zodra je je perfecte bronzer-kleur hebt gevonden, er waarschijnlijk nog jaren aan blijven hangen! 

 Bronzers zijn ook multifunctioneel! Matte bronzers kunnen worden gebruikt als contourpoeder, vooral als je een tint te donker hebt gekocht of als het winter is en je huid een tint of twee lichter is dan je zomerhuid. Zodra de zomer aankomt, kan het weer als bronzer worden gebruikt! Je kunt bronzers ook gebruiken als matte basiskleur voor je ogen! Ze hebben ook de neiging om "warm getinte" kleuren te zijn. Als je eerder een  koele huidtint hebt , kan het aanbrengen van de verkeerde kleur bronzer oranje op de huid lijken! Winkel daarom het beste voor  neutrale bronzers!

Bronzers kunnen ook gebruikt worden om te countouren . Maar let daar mee op want wanneer het niet juist wordt gedaan kan dit een rampzalig resultaat geven. Als je erin overdrijft kan je echt je volledige gezichtsvorm veranderen op de verkeerde manier. Hou het contouren dus beter voor speciale gelegenheden wanneer het al eens wat meer mag zijn ! Of wil je toch elke dag dat tikkeltje meer in je gezicht, zet dan een klein extra contourtje net onder je jukbeenderen ... meer hoeft dat niet te zijn .

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR : 
Let's Highlight

En nu is het tijd om die heerlijk natuurlijke gloed terug aan je gezicht toe te voegen! Hier ga je echt de dimensie in je gezicht terugbrengen en gebeurt er echte magie ( en dan zijn we nog niet aan de ogen gekomen ... )

Highlighters zijn, net zoals blush en bronzer , multifunctioneel.  Enerzijds kan je blushes en bronzers ook als highlighter gebruiken , meestal zijn deze in gebakken vorm en/ of hebben ze metallic erin. Ideaal  maar het gebruik van een echte highlighter gaat toch net iets meer die extra dimensie geven aan je look! 

Net zoals Blush en Bronzer dienen highlighters ook afgestemd te worden op je huidtint. 

Ben je een warm type, ga dan voor highlighters die meer een gouden glans hebben. Zoek naar tonen genaamd: Rose Gold Sunrise / Sunset Abricots / Peaches

Ben je een neutraal type, ga dan voor een highlighter die meer gemengd metaal heeft. Zoek naar tonen genaamd: Opal Champagne Iriserend

En ben je een cool type, ga dan voor highlighters met meer zilveren glinsteringen. Zoek naar tonen genaamd: Crushed Pearl Moonlight/Starlight Platinum  

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR: 

It's all about THE EYES ...

We zijn eindelijk aangekomen aan onze ogen ... Het voorgaande was misschien een hele boterham ... maar eens je de truc doorhebt zal je gewoon al fladderend je make-upje kunnen aanbrengen in 1-2-3 . 

Maar uiteraard geen mooie make-up zonder mooie ogen . Onze ogen zijn de ziel van ons gezicht en dus SUPER belangrijk om aandacht aan te besteden. 

Net zoals je bij al het voorgaande gezien hebt, ga je bij de ogen ook aan de slag met je huidtype, -tint en ons fantastisch kleurenwiel! Ik heb je ondertussen proberen aanleren hoe en waarom je ervoor moet zorgen dat alle kleuren je huidskleur complimenteren. Je hebt misschien gouden ondertonen en koele, blauwe ogen of  koele roze ondertonen en warme amberkleurige honingogen! Of je kunt helemaal warm of helemaal cool zijn - wat ook absoluut prachtig is. Maar bij oogmake-up, kun je misschien andere kleuren rond je ogen trekken die niet noodzakelijkerwijs in je huidtintkleurbereik vallen. Dit is waarom oogschaduw ZO leuk is en ook waarom je veel van de (niet-bestaande) regels kunt overtreden. Je kan eigenlijk je fantasie de vrije loop laten en experimenteren à volonté! Je kan hele boeken lezen over oogschaduw, eyeliner en oogvormen . Maar hier vind je echt de essentie die je dagelijks kan gebruiken . Ik help je de wereld van oogmake-up te begrijpen . 

Wist je dat er voor elke oogkleur een ideale oogschaduw bestaat ! Je bent altijd goed met kleuren die 1-2 tinten donkerder of lichter dan je oogkleur.  Maar om je oogkleur te doen poppen kijk je best naar een kleur dat complementair ( tegenovergesteld ) is met je oogkleur. En daarvoor is ons kleurenwiel DE TOOL BIJ UITSTEK ! Pak nu je kleurenwiel, vind je oogkleur en bekijk welk kleur er hier tegenover ligt! En vooral HAVE FUN met je ontdekkingstocht ! 

Let op !  De meeste oogschaduwpaletten zijn ontworpen om veel verschillende mensen aan te spreken met veel verschillende huidtinten! Wees daarom uiterst kritisch wanneer u een oogschaduwpalet wil aanschaffen ...  omdat de meeste kleuren misschien toch niet helemaal voor jou zijn!

Net als alle andere producten die ik reeds besproken heb zijn oogschaduws er in heel wat verschillende formules! De meest populaire formules zijn poeders, crèmes, kleurpotloden en losse pigmenten. Ze hebben ook een verscheidenheid aan afwerkingen, waaronder Matte, Metallic, Frost, Shimmer, Satin, Lustre, Marble, Metallic. 

ALGEMENE VUISTREGEL: Naarmate we ouder worden, moeten we de glitters en shimmers vermijden, omdat ze zich kunnen verzamelen in fijne lijntjes en rimpels! Maar als glitter jouw ding is, SHINE ON op elke leeftijd!  Wanneer je oogschaduws of paletten koopt, zorg er dan voor dat je een balans hebt van schaduwtypen, kleuren en texturen die flatterend zijn voor JOU!

MAKE-UP EN DE POWER VAN KLEUR: Finishing touch met perfecte lippen . 

Meer dan oogschaduw is het veranderen van je lipkleur waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om je hele look in een handomdraai te veranderen! We hebben de neiging om mensen op te merken die gewaagde lippenstiften dragen, ten goede of ten kwade! Het toevoegen van een gedurfde lippenstift aan elke look verandert automatisch de toon van je look. Naarmate we ouder worden, wordt onze lipkleur dof en hebben ze de neiging om te 'krimpen'. Dat is waarschijnlijk de reden waarom we ons onze grootmoeders kenmerkende lipkleuren herinneren die ze tot op het bot droegen.

Het vinden van balans tussen je oogmake-up en lippenstift is de meest populaire en comfortabele manier waarop elke make-uplook in balans gebracht wordt.  Als je bijvoorbeeld zware eyeshadow hebt, probeer dan voor een lichtere lip te gaan die het dichtst bij je natuurlijke lipkleur ligt of misschien een beetje aan de nude kant. Als je een gewaagde lip wilt, houd dan misschien je oogmake-up eenvoudig. 

Het kiezen van de juiste tinten rood en roze kan moeilijk zijn en het dragen van een nieuwe kleur kan over het algemeen ongemakkelijk zijn. Als je rustig aan wilt doen in een nieuwe tint, probeer dan de tint die je wilt dragen te mengen of lichter te maken met een tint die je al draagt. Op die manier zul je gemakkelijk in de nieuwe kleur kunnen stappen en uiteindelijk in staat zijn om elke kleur te dragen. Ook jij kunt met babystapjes gaan voor die gewaagde lippen !

Kleine nota over nude tinten! Nudes kunnen de beste en slechtste tinten zijn. Zoveel vrouwen slaan gewoon hun lippenstift over en brengen lipgloss of lipbalm aan over hun lippen die bedekt zijn met foundation en/of poeder. Hoewel dit kan werken als je een tiener bent, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het zal werken naarmate je ouder wordt, of als je er levend uit wilt zien op foto's. Dus opletten met nudetinten is toch wel aan de orde !