DIY Voet - en Beenverzorging 

23-03-2022

Heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk je voeten en benen zijn en wat ze allemaal voor ons doen? We lopen en staan ermee, ze dragen dag na dag ons lichaamsgewicht, ze brengen ons overal naartoe!  Velen vinden dit evident maar staan er dan ook niet bij stil dat ook onze voeten en benen extra aandacht nodig hebben. Anders zouden er wel eens bepaalde ongemakken kunnen opduiken. Denk maar aan voetpijnen, spierpiijnen,vermoeide voeten, eelt, likdoorns, kloven, blaren, schimmelnagels,... tot zelfs beschadiging van tussenwervelschijven en de inwendige organen. De twee laatste ongemakken zijn echter wel heel extreem maar ik wil juist maar aantonen dat aandacht voor de voetjes ( en ook de benen ) toch wel heel belangrijk is. 

Een regelmatige voet- en beenverzorging is daarom ook geen luxe meer, maar een noodzaak om al deze pijnen en kwalen te voorkomen. Een verzorgende behandeling geeft u bovendien een ontspannen gevoel. Wilt u uw voeten echt de aandacht geven die ze verdienen? Geef hen dan regelmatig een deugddoend verzorgingsmomentje. 

How to : 

Laten we eerlijk zijn, je voeten en benen zijn meestal niet prioriteit in je verzorgingsroutine. Hoe vanzelfsprekend we hen ook beschouwen, ze worden aan een tal van uitdagingen blootgesteld en dragen je door het leven. Dus volg deze tips en geef je voeten en benen de extra zorg die ze verdienen!

1. WEEK & POLIJST

Begin met een schone lei. Reinig je voeten op de juiste manier en vergeet ook de ruimtes tussen je tenen niet. Vul een bak met warm water voeg zeep  naar keuze toe en laat je voeten voor 5 minuten weken. Ikzelf ga in plaats van zeep eerder voor een olie kiezen. Zeep heeft nogal de neiging om de huid uit te drogen en dat is nu net niet wat willen bij onze voeten. Echter er ook zeep te vinden die ook een hydraterende werking heeft dus let goed op als je kiest voor zeep... Ben je niet zeker speel dan op safe en kies voor olie. Neem je benen ook even mee in de reiniging aangezien deze 1 geheel vormen met de voeten. Haal je voeten uit het bad en terwijl ze nog een beetje vochtig zijn, polijst je beide voeten voorzichtig met een voetvijl, gebruik de grove of fijne zijde om eelt en doffe huid weg te vijlen.

2. EXFOLIEER & SCRUB

Na een goede reiniging is het tijd om de dode huidcellen te verwijderen. Afhankelijk van de conditie van je voeten gebruik je een scrub met een dubbele werking (reinigt en hydrateert) of ga voor een lichtere variant met voedende oliën en ingrediënten voor een zachter gevoel. Voor de benen mag je een lichaamsscrub  gebruiken en zou ik een voetscrub minder aanraden. Ook hier gaat mijn voorkeur uit naar een scrub met olie aan toegevoegd. Exfolieer ongeveer een minuut en verwijder dan het restant van de scrub met een vochtige doek met frisse en zachte voeten en benen als resultaat.

3. IN VORM

Na de reiniging wordt het nu tijd om nu je pedicure kit erbij te pakken. Om scherpe randjes te voorkomen, knip je je nagels wanneer deze nog zacht en warm zijn. Knip je nagels recht af, niet in de hoeken (om ingroeien van nagels te voorkomen). Vijl je nagels voorzichtig in een rechte hoek en gebruik het nagelvijltje ook onder de rand om elke nagel voorzichtig te vormen en eventuele haakjes weg te vijlen.

4. VERZORG DIE NAGELRIEMEN

Bij een goede voetverzorging horen ook verzorgde nagelriemen! Breng een paar druppels nailserum op de basis van elke nagel. Laat het 1 à 2 minuten drogen en pak dan je manicure stick (bokkenpootje) en duw voorzichtig de nagelriemen terug. Als je hiermee klaar bent gebruik je een cuticle nipper (nagelriemverwijderaar) om de dode huid te verwijderen. Let op dat je geen gezonde huid die je nagelbed beschermt weghaalt omdat dit infecties of ontstekingen kan veroorzaken.

5. BESCHERM & POLIJST

Omdat je voeten en nagels de meeste tijd doorbrengen in je schoenen of sandalen is het zelfs nog belangrijker om ze extra zorg en hydratatie te geven. Zorg voor extra bescherming door het aanbrengen van vocht inbrengende gel/crème en voeding voor de nagels om kwetsbare en droge nagels te revitaliseren. Ideaal hiervoor is een Nail & Cuticle Oil Pen ... Even aanbrengen en inmasseren ... 

6. HYDRATEER & STIMULEER

Wanneer je klaar bent met de verzorging van teennagels is het tijd om te zorgen dat je voeten soepel, zacht en flexibel worden. Verwen je voeten en benen met een geweldige moisturiser (hydraterende crème) die aan je behoeften zal voldoen. Gebruik een rijke voedende crème voor gebarsten hielen, meng wat foot serum (voetserum) met een overnight feet mask (voetmasker). Kies voor een super voedende crème, een verkoelende crème bij warme temperaturen of in geval van ongewenste geuren ga dan voor een frisse foot spray (voetspray). Nog mooi gekleurde flashy nageltjes en je voetjes en beentjes zijn helemaal blij ! 

Extra tip: GA VOOR DE EXTRA KILOMETER

Gemiddeld loopt een paar voeten ongeveer 400.000 km in hun leven daarom is het belangrijk om een extra stap te zetten voor je voeten. Gun je voeten de juiste ondersteuning met bijvoorbeeld heel cushions (gelkussentjes) of heel shields (gelbeschermers) om de druk op je voetzolen te verminderen. Voor energieke en frisse voeten is het goed om je voeten zoveel mogelijk te laten ademen en probeer af en toe de warm-koud therapie; Plaats je voeten in koud water voor een minuut en daarna in heerlijk comfortabel warm water, het is echt een verfrissende ervaring!